logo

Sami Baydar Yaşam Evi Ziyarete Açıldı

mh_sami_baydar_yasam_evi

2012 yılında 50 yaşındayken yaşama veda eden ressam, şair ve yazar Sami Baydar’ın son yıllarını geçirdiği ev/atölyesi,  ÇEKÜL Vakfı  (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) ve Merzifon Belediyesinin 2 yıldır devam eden kentsel canlandırma projesi “4 Mahalle 1 Yaşam” kapsamında  özenli bir onarım ve yerleştirme sürecinin ardından geçtiğimiz hafta ziyarete açıldı.

Kent kimliğinin önemli bir değeri olarak yaşamaya devam edecek olan Sami Baydar Yaşam Evi’nin açılışına Merzifon Kaymakamı Dr. Ozan Balcı, Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı,  sanatçının ailesi sergi küratörü ve Sami Baydar’ın arkadaşı Fulya Erdemci, sergi asistan küratörü Ilgın Deniz Akseloğlu, arkadaşı yazar Fatih Özgüven, editör Burak Fidan ve arkadaşı yönetmen Nur Akalın, Merzifonlular ve ÇEKÜL’lüler  katıldı.

Söyleşide anılar tazelendi

Açılış öncesi Merzifon Akif Gülle Kültür Merkezi’nde Sami Baydar için bir anma töreni yapıldı. Törende, Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı’nın açılış konuşması ve ÇEKÜL Kent Çalışmaları Koordinatörü Alp Arısoy’un kentsel canlandırma çalışmaları hakkındaki bilgilendirmesinin ardından arkadaşları birer konuşma yaptı, anılar tazelendi. Nur Akalın’ın 1993 yılında Sami Baydar’ı ziyareti sırasında çektiği görüntülerden oluşan film ilgiyle izlendi. Merzifon Kaymakamı Dr. Ozan Balcı da söz alarak Merzifon’un yeni bir sanat alanına kavuşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Törenin ardından Sami Baydar Yaşam Evi’nde süren açılış etkinlikleri kapsamında, sanatçının desen ve resimlerinden oluşan “Düş bir orman kanunu” sergisinin açılışı yapıldı.

Sami Baydar Yaşam Evinde üretim ve sergi mekânları

Sami Baydar’ın hayatının son 22 yılını geçirdiği evin üst katındaki yatak odası/atölye ve oturma odası sanatçının kişisel eşyaları, kitapları, desen ve resimlerinin sergilendiği “anı mekânı/müze” olarak düzenlendi. Bu odalar, eski video görüntüleri ve eski fotoğraflarda göründüğü haliyle yeniden canlandırıldı. Alt kattaki mekânlar ise üretim ve sergileme amaçlı kurgulandı. Sanatçılar, gençler ve çocuklar başta olmak üzere kentlilerin kullanımına açık bir galeri ve atölye mekânı yaratıldı. Evin mutfağı “okuma odası/atölye” olarak düzenlendi. Baydar’ın yayımlanmış öykü ve şiirleri ile sergi kataloglarından oluşan kütüphane burada yer alıyor. Evin bugünkü durumuna getirilmesi sürecine Fulya Erdemci (küratör), Ilgın Deniz Akseloğlu (asistan küratör), Sami Baydar’ın ailesi ve arkadaşları da gönüllü destek verdi.

ÇEKÜL Vakfı Kent Çalışmaları Koordinatörü Alp Arısoy, evin başlıca özelliğinin, Sami Baydar’ın burada yaşayıp, üretim yapmış olması olduğunu söyledi. Bunun Merzifon için bir değer olduğunu vurgulayan Arısoy, ÇEKÜL Vakfı ve Merzifon Belediyesinin, sanatçının evinde bıraktığı izleri korumayı hedeflediğini belirtti. Türk resim sanatının önemli isimlerinden biri olan Sami Baydar’ın yaşam ve üretim mekânını onarmanın ve kente kazandırmanın yanı sıra, sanatçının eserlerinin tanıtılması, kent ve mahalle ölçeğinde sanat etkinlikleri düzenlenmesi, atölyeler için mekân sağlanması da hedefler arasında.

“Düş bir orman kanunu”

Yaşam evinin kapıları kentin kültür iklimini ve Sami Baydar’ı yakından tanımak isteyen herkese açık. Evin eskiden depo olarak kullanılan mekânı da galeriye dönüştürülerek Baydar’ın resim ve desenlerinden oluşan, üç ay sürecek sergiyle kullanıma açıldı. Ayrıca, evin kiler bölümü video odasına dönüştürüldü ve burada, Baydar’ın dostu Nur Akalın’ın 1993’te sanatçıyı Merzifon’da ziyaret ettiğinde çektiği görüntülerden oluşan film gösteriliyor. Sami Baydar’ın anısına kapsamlı bir yayın çalışması yapılması ve belgesel filmin tamamlanması hedefleniyor.

“4 Mahalle 1 Yaşam” 

Merzifonlular, çalıştaylardan uygulamaya kadar her aşamada katılımcı oldukları canlandırma sürecinde, Yokuşbaşı Caddesindeki bu evin tüm yaşanmışlığıyla sunduğu kültürel zenginlik ve işlevlendirme sürecine tanıklık etti.

ÇEKÜL Vakfı ve Merzifon Belediyesi 2 yıldır, kentin odağındaki 4 mahallede kentsel koruma ve canlandırma çalışmaları yürütüyor. “4 Mahalle 1 Yaşam” projesi kapsamında sokak sağlıklaştırması, restorasyon, kamusal alan yaratma, mahalle evi oluşturma, kuşaklar arası aktarımın sağlandığı atölyeler gibi hem fiziksel hem sosyal çalışmalar, halkın katıldığı çalıştaylarla yürütülüyor.

Etiketler: » » » » »
Share
2888 Kez Görüntülendi.