logo

“Sanal Müze Ziyareti”

Erkut Altındağ

Erkut Altındağ
erkutaltindag@gmail.com
“Sanal Müze Ziyareti”

Anılarınızı bir gözden geçirin, en son ne zaman bir müze ziyaretinde bulundunuz? Maalesef bir çoğumuz bu soruya ya “hiç gitmedik”, ya da “çok uzun zaman oldu” şeklinde cevap verecektir. Hatta yaşadığımız ildeki bize en yakın müzenin yerini ve ismini bile bilmiyor olabiliriz. Gittiğimiz en son müze, çıktığımız tatildeki tur operatörünün programında olduğu için ziyaret etmek zorunda olduğumuz bir müze olabilir. Kısaca, müze ziyaretleri ile aramız pek iyi değil!

Bunun nedeni birçok faktöre bağlanabilir. İlgisizlik, aldığımız eğitim, yetiştiğimiz kültürde ‘müze ziyareti’ kavramının fazla yer almaması, ekonomik koşullar bu faktörlerden bazılarını oluşturuyor. Gelişmiş teknolojik cihazları yoğun bir biçimde kullandığımız bugünlerde, eski eserlere ve antikalara gereken değeri verecek zamanı da bulamıyor olabiliriz.

Bu yazıda, sizi fazla zahmete sokmayacak şekilde müze ziyareti yapmanın yollarını öğreneceksiniz. Bunu yapmak için de yüksek hızda internet bağlantısı olan bir bilgisayara ihtiyacınız var. Şu anda makalemi okuduğunuza göre buna sahipsiniz. O halde konumuza geçelim; sanal müze ziyareti nasıl yapılır?

Bazı sanal müze ziyaretleri için cüz’i bir ücret ödemeniz gerekecek. Yani gerçeğinden ücret olarak pek bir farkı yok. Motive edici bir durum, çünkü para ödediğiniz için bu hakkınızı sonuna kadar kullanmak isteyeceksiniz. Aklınıza gelen ilk soru sanal olarak müze ziyaretini nasıl yapacağınız olmalı. İlki, gerçekte de var olan, istediğiniz zaman gidip görebileceğiniz müzelerin, birebir olarak bilgisayar ortamına kopyalanmış hali. Diğeri ise, aslında gerçekte var olmayan lakin ilgili sanat alanındaki tüm eserlerin yer aldığı tamamıyla sanal bir müze.

Bunu örnekler vererek biraz daha açıklayalım. Gerçek hayatta gidebileceğiniz müzelerin bire bir kopyası olarak tasarlanan sanal müzelerin yanı sıra, gerçekte gidip göremeyeceğiniz veya farklı müzelerde yer alan eserlerin toplu halde yer aldığı müzeleri de artık internette gezebilmeniz mümkün. Mesela Leonardo Da Vinci’nin tüm eserlerini tek bir müzede bulabilmeniz mümkün değil ama tüm eserlerinin yer aldığı sanal bir müzede eserlerini gezip görmeniz mümkün.

Şimdilik bu tür sitelerin bir çoğu ücretsiz. Ama teknolojinin gelişmesi ve müzelerin iç mekanlarının görüntülerinin bire bir olarak internete aktarılmasının mümkün kılınmasıyla daha profesyonel sayfalar ortaya çıkıyor ve bunlar da belirli bir ziyaret ücreti karşılığında internet kullanıcılarına sunuluyor.

Bu tip uygulamalarla daha sık karşılaşacağız ve hayatımıza daha fazla entegre olacaklar. Sanal uygulamalar sanal müzelerle sınırlı değil! Çok yakında e-üniversiteler o kadar yaygınlaşacak ki, bilgisayar sahibi olan herkes ek olarak böyle bir üniversiteden de mezun olmak isteyecek. Elektronik üniversiteler derslerini internet ortamından veren, sınavlara ise okula ya da binalarına çağıran eğitim kurumlarıdır. Bir çoğu mevcut üniversitelerin açtığı bölümler olduğu için resmi olarak da geçerli olacak diploma verebiliyorlar.

Gazeteler ve dergiler uzun bir süreden beri internetten de yayın yapıyorlar. Bu yayınlardan artık ücret alınmaya başlandığı için fiyat olarak kağıt baskı olarak üretilen gazete ve dergilerden hiçbir farkı kalmıyor. Elbette gazetenizi okurken aldığınız keyfin benzerini internet vermeyebilir ama bir alternatif olduğu için de hesaba katılması gereken bir durum.

Görünen o ki tüm bu faaliyetler yapılırken işin içine ücret girecek. Yani bedavaya hiçbir şey yok! İnternet sosyal hayatımızı zaten bir çok yönden değiştirmeye başlamıştı. İnsanlar bankaya gitmek yerine evlerinden ödeme yapıyorlar; arkadaşlarıyla sinemaya gitmek yerine internetten film yükleyip evde izliyorlar; birbirlerine mektup yazmak yerine internet üzerinden elektronik posta gönderiyorlar veya anlık iletişim programlarını kullanıyorlar. Bu değişimler nereye kadar devam edecek? Anlaşılan, pazar sabahları kahvaltı öncesi bakkala gidip gazete ve taze ekmek almak yerine internetten ekmek siparişi verip ekmekler gelene kadar internet üzerinden gazetemizi okuyamaya başlayacağımız günler çok yakın!

Etiketler: »
1480 Kez Görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Cep Telefonunuzu Şarj Ederken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

    01 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Cep telefonunuzu şarj ederken telefonunuzdan daha fazla verim alabilmek için bazı konulara dikkat etmelisiniz. Çünkü günümüzde cep telefonları modern yaşamın bir parçası haline geldi. Telefonların doğru bir biçimde şekilde şarj edilmesi cihazın performansını arttırır. Dahası ekonomik ömürlerini de uzatır. Telefonunuzu Şarj Ederken İşte size şarj ederken dikkat etmeniz gereken bazı temel bilgiler Güvenli Bir Yerde Şarj Edin Telefonunuzu şarj ederken ıslak alanlardan ve çevresinde su bulunan yerlerden uzak durun. Özellikle kablonuzda hasa...
  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...