logo

“Saros Ekonomi Zirvesi”nde Trakya’nın Sorunları Tartışıldı

mh_egd_saros_01

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), Anadolu Buluşmaları çerçevesinde 15 – 17 Mayıs 2015 tarihleri arasında rotayı Trakya’ya çevirdi. Edirne Genç İşadamları Derneği’nin organizasyonu ile gerçekleştirilen Trakya Buluşmaları kapsamında Enez’de “Saros Ekonomi Zirvesi” ile sorunlar masaya yatırıldı.

EGD Trakya Buluşmaları “Saros Ekonomi Zirvesi” 16 Mayıs 2015 tarihinde Enez’de İstanbul Üniversitesi Enez Sosyal Tesisleri Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, Edirne Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Hakan İnci, Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İşçimen, Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Serdar Bakır, Edirne Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Özay Öztürk, Enez Kaymakamı Hasan Sazkaya, Ticaret İl Müdürü Mahmut Altuğ, EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve EGD Trakya Temsilcisi Nevser Tavgaç Eraslan ile yerel ve İstanbul’dan çok sayıda gazeteci katıldı.

EGD ile EGİAD’ın ortaklaşa bu yıl ilkini düzenlediği “Saros Ekonomi Zirvesi” büyük bir ilgiyle masaya yatırıldı. Zirvenin sonunda sorunlar ele alındı, öncelikler belirlendi, yapılması gerekenler öneri şeklinde açıklandı ve birçok konu gündeme geldi. EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Nevser Tavgaç Eraslan’ın sunuşu ile başlayan toplantının ilk konuşmasını Edirne Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Hakan İnci yaptı. İnci “İstanbul Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) ve yerel basınla birlikte sorunları tespit ettikten sonra zirvenin daha genişletilmiş halini ödünümüzdeki yıllarda geleneksel hale getirmek istiyoruz. Bunun için de yeni projeksiyonlar belirliyoruz” dedi.

Celal Toprak: “Her Kentte İşadamları İle Gazetecileri Buluşturuyoruz”

EGD Başkanı Celal Toprak “Neredeyse her kentte işadamları ile gazetecileri buluşturma konumuz var. Her gittiğimiz yerde gözlemlerimizi belirtirsek bölgenin insanları müthiş heyecanlı, atılan adımlar önemli. Son yıllarda Anadolu markaları kentlerden geçiyor. Yeni dönemde kent markaları ekonomiyi belirleyecek. Başarılı kentler ülkenin ekonomisinde olmazsa olmazı. Geçtiğimiz ay Tokat’taydık. Tokat, tarım ve turizme dayalı sanayi konusunda önemli bir fırsat yakalamış durumda. KOSGEB ile aynı şeyi söylüyoruz. Fransızların elinde böyle bir imkân olsa o kenti bambaşka bir görünüme getirirdi. Saros diye doğa harikası bir körfez var, biz ne yapacağız? Turizm planı ile ilgili bir proje var mı? Tarım turizmi ya da bununla ilgili bir proje var mı? Napoli’de bağları görmek isteyen turistlere üzüm toplatıyorlar üstüne üstlük bir de parasını alıyorlar. Bahçeye girmek para kazandırıyor” dedi.

“İpsala Pirinci, Satır Et, Saroz Balığı Marka Olmalı”

Celal Toprak markalaşma konusuna değinerek “Yörenin İpsala Pirinci, Saros Balığı, Satır Eti mutlaka markalaştırılmalı. Bugüne kadar bunlarla ilgili hiç bir şey yapılamaması üzüntü verici. İpsala Pirinci, Satır Et, Saros Balığı için marka değeri yaratılırsa dünyaya daha iyi pazarlanabilir. Buranın markası olarak iş çözülebilir. İşlerin Ankara’ya bırakılamayacak kadar ciddi bir iş olduğu belli. Tokat’da, Ordu’da, Malatya’da bu çıkışları yapabiliriz. Kimsenin bizi kurtarmasını beklemezsek, bu önemli işleri harekete geçirirsek başarırız” dedi.

Saros Kendi Kendini Yenileyen 3 Körfezden Biri

Saros Körfezi Turizm Otelciler Yatırım Derneği Başkanı Mustafa İşçimen, 48 yıldan beri Saros’da yaşayan biri olarak uzun yıllardır turizmde bir mücadele başlattıklarını söyledi. Markalaşma konusunda son 5 yılda adımlar atıldığını hatırlatan İşçimen “Saros dünyanın kendi kendini yenileyen 3 körfezinden biri. Doğal yapısı ile Saros Körfezi ve Turizm Otelciler Yatırım Derneği olarak alternatif turizmi nasıl başarırız diye harekete geçerek bir yapay nesil projesi ürettik. Dünyanın ilk Sualtı Müzesini Saros’da yaptık. Bu projede hiçbir devlet desteği yok, tamamen gönüllü ve çevreye duyarlı insanların desteği ile Erikli’de başladık. Son 5 yıldır EMITT Fuarı’nda yaptığımız tanıtımlarda Edirne’de deniz var mı dediğimizde birçok insan yok diyordu. Oysa Saros Edirne’nin incisidir” dedi.

2 Bin Yatak, 300 Bin Kişi Turist. Misafirleri Ağırlamak Sorun

Mustafa İşçimen, bölgede yatak sayısı ile gelen turist sayısı konusunda oldukça sıkıntılı olduklarını ifade ederek Saros Körfezi ve Turizm Otelciler Yatırım Derneği’ni daha güçlü bir platforma oturtmak istediklerini belirterek “Bugün Saros Körfezi’nde yer alan Enez’in yazlık nüfusu 300 bini buluyor. Kışın bu nüfus Enez merkez de dâhil 10 bindir. Enez’de 8 bin villa, Erikli’de 6 bin 300 villa bulunuyor. Saros Körfezi’nde 2 bin yatak kapasitesi var. 300 bin kişiyi bu 2 bin yatakta ağırlayamıyoruz. 3 tane belgeli tesis var. 6 tane de turizm belgeli olmayan belediyeye bağlı tesis var. Her geçen gün derneğimizi daha güçlü platforma oturtmak istiyoruz. Bu nedenle bölgede özellikle kamuyu faaliyete geçiren destekleri bekliyoruz, kamu kurumlarının ivedilikle el atması daha önemli. Bir an önce planlanması yatırımcıyı da etkiler. Aldığı arsanın turizm alanına girip girmediğini ve ticari alana dâhil olup olmadığını bilemiyorlar” dedi.

Hakan İnci: “Turizmde Patlama Yaptık Fakat Hazır Değiliz”

EGİAD (Edirne Genç İşadamları Derneği) Başkanı Hakan İnci, hem otel işlettiklerini hem de müteahhitlik işi yaptıklarını belirterek Hamzabeyli bölgesinde Keşan, İpsala ve Enez’i birlikte değerlendirmek gerektiğini söyledi. Bu 3 ilçe ekonomisinin zincirleme olarak birbirine bağlı olduğunu ve sonuçların Hamzabeyli’ye olumlu yansıdığını söyledi. Turizm olarak Saros’un tercih edildiğini belirten İnci “Yakın olduğu için en büyük tercih nedeni. Bölgede profesyonellik şart, kendi içinde yaratılan döngüden kurtulmamız lazım. İlgi farkındalık yaratır. Ben Enez’den başladım. Enez’e bin kişi geldi. Biz 3 yüz kişi ağırladık. Diğer 7 yüz kişi ne oluyor derseniz. Komisyoncuların ve ev pansiyoncularının eline kalıyor. Böyle olunca olumsuz sonuçlarla karşılaşılıyor. Bir daha sakın oraya gitmeyin, iyi yemek yiyemedik vs kötü propagandaların kurbanı oluyoruz. Patlama yaptık, fakat hazır değiliz” dedi.

“Eğitim Eksik, Personel Yetiştiremiyoruz”

Hakan İnci “Hayat planlamasını sahile göre yapmıyoruz, 4 bin kişiye hizmet ederken 50 bin kişiye hizmet etmek zorunda kalıyoruz” diyerek kendilerinin işletmeci olarak mağdur olduklarını, personel bulamadıklarını önemle vurguladı. İnci, otel olarak eğitim konusunda profesyonel olarak bu işe soyunduklarını, bir dolu zorlukla karşılaştıklarını ifade ederek “Otel kısmında bu ihtiyaç doğduğu için oteli açarken eğitim verelim, profesyonel olarak çalışalım dedik. Öğrencileri yetiştirmeye başladık. Daha sonra nişanlım göndermiyor, evlendim vs. gibi olumsuzluklarla karşılaştık. Her yıl sil baştan yapıyoruz, mutlaka eğitim şart diyoruz. Kendi vizyonunu turizm olarak koyan il, ayda bir de olsa bu bilinci vermeli. Eğitimle tarihi eseri öğretmeliyiz. Bunu da ilkokuldan başlayarak öğretmeliyiz psikolojik olarak alt yapısını hazırlamalıyız. Hizmet alanında alt yapı eksikliklerimiz var. Personel olarak gençleri yetiştirmek lazım ve bunun için de iyi bir eğitim programına ihtiyaç var” dedi.

Abdullah Bostancı: “Enez 9500 Yıllık Tarihi İle Dimdik Ayakta Duruyor”

Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, Enez ve sahil ekonomisi ile birlikte tüm Saros Körfezi’ni kapsayan ekonomik değerlerini ortaya çıkarıp geliştirilen ve geliştirilecek olan projelerin tartışılmasının ve bölge coğrafyasına yeni katma değerlerin yaratılmasına çalışılmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak “Enez tarihi zenginlikleri ve doğal dokusu ile süslenmiş batısı Yunanistan ile Türkiye arasında sınır oluşturan Meriç nehrinin Ege Denizi’ne geniş bir delta ile dökülüyor. Güneyinde 28 km sahili olan Ege Denizi bulunuyor. Kendi kendisini temizleyen ender kıyılardan birisidir. Doğusu geniş çam ormanları ile çevrili, oksijen oranı yüzde 93, önünde Ege Denizi, kuzeyinde Gala Gölü bağlantılı balık deposu birçok lagün göller mevcut. Kuzeyinde Hisarlı Dağı ile çevrili. Bu coğrafya ve doğal güzelliklerin ortasında M.Ö. 4000 yıllarına ait içinde Ayasofya Kilisesi ve sonradan Fetih Camii olmuş büyük bir kalesi halen dimdik ayakta duruyor. Enez 9500 yıllık tarihi ile dimdik canlı bir şekilde yaşamını sürdürüyor” dedi.

Enez, Doğal ve Tarihi Güzellikleri İle Turizmde Öne Çıkmak İstiyor

Enez Belediye Başkanı Bostancı, yörenin balıkçılık, tarım ve gelişen turizm ile geçimini sürdürdüğüne dikkat çekerek Enez’in en büyük hedefinin doğal ve tarihi güzellikleri ile turizmde ön plana çıkmak olduğunu söyledi. Turizm hedeflerini gerçekleştirmek için Enez’in bu güne kadar birçok yatırım yaptığını vurgulayan Bostancı “Bundan sonraki turizm hedefleri doğrultusunda yapacağı yatırımları da projelendirdi” dedi.

32 Milyonluk Kanalizasyon ve Arıtma Alt Yapı Tamamlandı

Enez Belediye Başkanı Bostancı, yatırımlardan birkaç tanesini anlatıp örnek modern bir imar planı hazırlandığını belirterek “32 milyon liralık (eski para trilyon) kanalizasyon ve arıtma gibi altyapı hizmetleri bitirildi. 3 milyon liralık üst yapının düzenlemesi için yeni bir beton santralı ve beton parke fabrikası temeli atıldı. Kaymakamlığımız, Belediyemiz ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliği ile sahil bantında 430 bin liralık yeni sosyal alanlarının yapımına başlandı. Turizm gelişmesinin olmaz ise olmazı olan liman 2 milyonluk yatırımı ile ihalesi yapılıp hemen fiziki altyapısı, elektrik, su ve diğer derinleştirmeye yapım işlemlerine başlandı. Turizm hedefleri doğrultusunda gelişmekte olan Enez’e 3 bin 100 metrekare kapalı alanlı çağdaş modern yeni bir tarihi, doğal güzelliklerimizi ve tüm canlı popilasyonları, kuş ve diğer yaban hayatın gösterileceği yeni bir Gözlem Evi’ne kalenin bitişiğinde başlandı. Turizmin gelişmesi ekonominin canlanması ve yeni katma değer alanlarının yaratılması için başlıklar halinde sayabileceğimiz lagün göllerinin ıslahı, derinleştirilmesi ve kenarlarının taşlanarak çevresinde yeni eşil alan, par ve oturma alanlarının oluşturulması ve tüm Enez’i bütün çevresi ile gezilebilecek yol ağı projesi yaklaşık 15 milyon liradır” dedi.

mh_egd_saros_02

Enez’i 350 Bin Turist Ziyaret Ediyor

Bostancı, Enez ve Saros Körfezi sahil bantını yaklaşık 300-350 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini vurgulayarak bu sahil bantındaki turistik alanların birbirleriyle bağlantılarının bulunmadığına dikkat çekerek “Enez – Sultaniçe – Büyükevren – Vakıf – Karaincirli – Yayla – Erikli – Mecidiye sahil yolu yapılarak bu ayrı ayrı lokal olarak bulunan turistik alanların birbirine yol ile bağlantısı sağlandığında bu turistik alanlardan İzmir yoluna daha kolay ulaşılarak yeni turizm katma değeri yaratılacaktır” dedi. Suni batıklar oluşturarak yeni dalış alanları yaratmak gerektiğine dikkat çeken Bostancı “Enez ve Saros’un turizm hedefleri doğrultusunda yeni katma değer alanları sağlanarak ekonomiye kazandırmak için sınır ötesi ilişkilerini geliştirerek komşumuz Yunanistan Dedeağaç feribot seferlerinin yapılmasına önem verilmesi gerekiyor” dedi.

Özay Öztürk: “Bölgenin Sulama Projeleri Önemli”

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, bölgede sulama ile ilgili projelerin yapıldığına dikkat çekerek Türkiye geneline bakıldığında bölgenin 3 katı yağmur aldığını söyledi. Hamzadere, Çakmaklı, Çömlek Dere projesinin Türkiye’nin bölgedeki ürün deseninin değişmesi açısından önemine dikkat çeken Öztürk “Trakya’da buğdayın ekilmesini çok doğru bulmuyorum. Verimlilik fazla olmuyor katma değer yaratmıyor. Buğday Anadolu’da ekilmeli. Hayvancılık et açığı ile gündeme gelen bir konu. Sulama projeleri çok önemli. Sulamalar ile birlikte çeltik üretimi artacak. Son dönemlerde meyvecilik yatırımları var, farklı ürün desenlerinde farklılaşmayı beliyoruz. Ayrıca meyve suyu üreten tesisler, hayvancılık, aile çiftliği, gıda stratejisi ile tarım ön plana çıkacak. Endüstriyel hayvancılık belirli seviyeye getirilmeli. Ölçekler büyütülmeli. Bölgemiz hayvancılık açısından çok uygun. Hammaddeleri üreten bir yapısı var. Durum böyle olunca köyden kente göçün de önüne geçilecek. Ekonomik üretim yapılacak. Trakya’da araziler çok verimli. Yatırımcı bir iki yıl para kazanmadı mı yatırımı durdurur. Tarım çok geniş ve üzerinde durulması gereken bir konu” dedi.

Panel Sonucunda Dile Getirilen Konular

Panelin sonunda Hürriyet’ten Yalçın Bayer, EGD Başkanı Celal Toprak, EGİAD Başkanı Hakan İnci, Yerel Gazete Haber’den Kerim Yurk, Ticaret İl Müdürü Mahmut Altuğ da konuşmaları ile katkıda bulundu. Bölgeye has balıkçılık konusundaki sıkıntılar, sorunlar dile getirildi. Trol ve gırgırla avlanmaya son verilmesi istendi. Yerelden bölgesele, bölgeselden yerele kalkınmanın önemi anlatıldı. Belediyelerin yeterli hizmet vermemesinden söz edildi. Yazlıkçıların evlerini pansiyona verdiği veya boş kaldığı zaman kira ödeyip ödememesi ile ilgili sıkıntılar masaya yatırıldı. Saros ile ilgili mutlaka koruma planı uygulanması gerektiğine işaret edildi. Dalma turizminin 12 ay devam ederse mutlaka bölgeyi kurtaracağı vurgulandı. Tehditler konusunda yeterli bilincin olmadığı, tarihi eserlerin korunmadığı ve arıtmaların çalışıyor gibi gözüktüğü fakat çalışmadığı konuları da önemle üzerinde durulması gereken hususlar olarak işaret edildi.

Panelin kapanış konuşmasını yapan Edirne Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Hakan İnci, bölgede altyapı eksikliğine dikkat çekerek bunlardan en önemlisinin havaalanı olmadığını vurguladı.

Saros Ekonomi Zirvesi programı kapsamında Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu EGD üyelerini akşam yemeğinde konuk ederek “Balkanlara çok yakınız. Balkanlar pazarını çok önemsiyoruz” dedi ve bölge ilgili ile önemli açıklamalarda bulundu.

Satır Et

Keşan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, tescilli Satır Et’ini tanıtarak “Etin yüzde 70’i kuzu, yüzde 30’u dana ve satır ile dövülüyor. İçine yüzde 1-2 oranında tuz katılıyor ve tamamı et, ızgarada mangal kömürü ile pişiyor. 250 gramlık porsiyonlar halinde satılıyor” dedi.

İpsala Pirinci

Mustafa Hevacıoğlu, İpsala pirincinin de tescilleneceğini belirtti. Tekirdağ’a 80 km, Edirne’ye 120 km uzaklıkta olduklarını ifade eden Helvacıoğlu, birçok eksikliklere dikkat çekerek “Eksikler çok. 1/25’lik planlar 2016-2017’de çıkacak. Çanakkale’ye 70 km yol var. Bu arada 30 bin ev, yatak kapasitesi olmayan otel var. Engelleri aşamıyorlar. 1/25’lik planlar çıkınca engeller aşılacak. 2023’e kadar üç belediye beraber çalışacağız. Ortak akıl, yuvarlak masa, akıllarımızı birlikte yürütüyoruz. Yaklaşık 120 bin nüfuslu. Havzada ticaret, tarım yapılıyor. Yazın 300 bin nüfus oluyor. Altyapı sıkıntısı var. Tahıl merkezi olan yörede çeltik ekiliyor. Bunu da pazarlayamıyoruz. Çeltik tarlalarımız ve pirincimiz meşhur. Pazarlama ve reklam sorun. Köylü ve çiftçi azalıyor. İkinci ve üçüncü nesil üniversitede okuyor” dedi.

Türkiye’de Pirincin Yüzde 55’ini Üretiyoruz

Bölgede 27 pirinç fabrikası olduğunu belirten Helvacıoğlu “Türkiye’deki pirincin yüzde 55’ini üretiyoruz. Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelen sular 220 bin dönümlük çeltik tarlalarından geçiyor. Trakya Üniversitesi bu bölgedeki çeltiğe sağlık raporu verdi. Kanserojen etkisi yok. Ürünlerimizi yatırıma çeviremiyoruz. Türkiye’deki enflasyonun sebeplerinden bir tanesi gıda enflasyonudur. Bu bölgenin çok kıymetli olacağını ben iddia ediyorum. Hamzadere Trakya’nın GAP’ı. Turizmi şekillendirebilirsek iyi verim alabiliriz. Tarımı şekillendirecek ürün desenini belirlersek tarımı 4’e katlarız. Trakya Hollanda kadar fakat bizim ihracatımız ile Hollanda’nın ihracatı ortada. Domates ekeceksek salçayı da yapmalıyız. Pirinç ekeceksek lapayı, mamayı da yapmalıyız. Biz bugüne kadar hep yetiştirmişiz ve satmışız. Artık ürünü işlememiz gerekiyor. Türkiye’nin yüzde 33 bamyası bu bölgede üretiliyor. Fakat Superfresh veya Dardanel bamyayı bizden 3 liraya alıyor ve paketliyor, 15 liraya yarım kilosunu satıyor. Bizim bunlarla ilgilenmemiz lazım. Kooperatifler ya da birlikler oluşturmalıyız. Ben TOBB’un Tarım ve Ekonomi Komisyonundayım. Maalesef geçen yıl tarım yüzde eksi 2 idi. Tarım politikaları Türkiye’de yeni dönemde daha iyi olmalı. Eksiğimiz çok. Brezilya dünyada tarım ekonomisi ile büyüdü. Sanayi gelişecekse tarımla gelişmeli” dedi.

Yunan Pazarımız Var

Bölgede tarım, ticaret ve turizmin olduğunu belirten Helvacıoğlu “Bir de Yunan pazarımız var. Kavala’dan başlayan 600 bin gibi bir nüfus Keşan’a alışverişe geliyor. Ciddi bir alışveriş potansiyelimiz var. Sıcak para geliyor. Sınır ticareti sayesinde ekonomide fırsatlar yaratılıyor. Hacimi ölçemiyoruz, ancak her Cumartesi Keşan’ın en büyük pazarlarından birisi. 15-20 otobüs 300 kadar özel araba gelir gider. Yunanlılarla veresiyelerimiz bile vardır. Yorgo da müşterimiz diğer arkadaşlar da. Taksiler gider gelir. Ticaret Odası olarak üyelerimize Yunanca mailler, Dedeağaç’taki restoranlara da Türkçe mail gönderiyoruz” dedi.

Ekonomi Pazarı Dostlukları Artırdı

Helvacıoğlu, ekonomi pazarının dostlukları artırdığını vurgulayarak “Markalaşmaya gidiyoruz. Çocuklarımızın hepsi İstanbul gibi büyük kentlerde okuyorlar. Geri dönmeleri için çaba sarfediyoruz” dedi. Bölgede genç nüfusun işsizlik oranının yüzde 25-30’larda olduğunu hatırlatan Helvacıoğlu “60 bin nüfusun 16 bini Roman vatandaşları ve onlarda da işsizlik yüksek. Eğitimleri yok, ekonomileri bozuk. Onlara da çözüm bulmaya çalışıyoruz. Yeni OSB’de 5 bin kişilik bir istihdam sağlamaya bakıyoruz. Sadece Gıda OSB’miz. Çelitik, yağ, un, bisküvit fabrikaları. Gıda işleyen et ürünleri ve süt ürünleri fabrikaları var. Balkanlara çok yakınız. Balkanlar pazarını çok önemsiyoruz. Denizli’nin tekstilini, Konya’nın ayakkabısını ve Gaziantep’in halısını tanıtıyoruz. Bölgemizin insanı oradan alsın ve oraya ürünlerini satsın diye kampanya başlatıyoruz. Esnafa Yunanca kurslar veriyoruz. Yunanca kitapçıklarımız var. Karşılıklı ticaret ve dostluğu geliştirmek için elimizden geldiği kadar çabalıyoruz. Batı Trakya’da yaşayan 600 bin nüfusun 120 bini Türk kökenli. Ekonomileri maalesef iyi değil. Yunanistan tarafında saat 14.00 gibi iş yerleri kapıları kapatıyor. Bu yıl tarımdan iyi hasat bekliyoruz. Buğday ve ayçiçekte yüzde 10 daha fazla verim bekliyoruz. Çeltik piyasasında bütün Türkiye’ye yetecek kapasitedeyiz. Dünyanın en iyi teknolojisini kullanıyoruz. İtalya’dan daha iyiyiz. Çeltikte yüzde 50 İstanbul kökenli, yüzde 50 yerel yatırımcılar var. Sezon ve Reis, Torunlar burada. Çeltik tarlaları vâkıfın, şirketlere kiralanıyor” dedi.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » »
Share
2672 Kez Görüntülendi.