Son Dakika
Güney Kaliforniya’da bulunan San Jose vadisinin diğer ismi olan Silikon Vadisi, bu adı silikon çip üreticisi firmaların yoğun olarak bulunduğu bir yer olduğundan dolayı almıştır. İleri teknoloji ürünleri üreten şirketlerin AR-GE bölümlerinin de yer aldığı Silikon Vadisi, Intel, Cisco, HP, Maxtor, Apple gibi dünya devlerinin de rekabet içerisinde bulunduğu bir teknoloji merkezi olarak kabul edilmektedir. Türkiye’den Vestel’in de Silikon Vadisi’nde araştırma ve geliştirme laboratuvarı bulunmaktadır.
Donanım ve yazılım konusunda birçok yeni nesil teknoloji Silikon Vadisi kaynaklıdır. Yükselen teknoloji trendini analiz sürecine aldığınızda bu özel yerleşim alanında yapılan araştırmaların ne kadar büyük önem taşıdığını görebilirsiniz. Keşfedilen birçok teknoloji aylar içerisinde tüketici elektroniği piyasasına adapte edilebilir. Böyle bir bölgenin varlığından güç alan Amerikan ekonomisi de dünya çapında söz sahibi olmaktadır. Günümüzde savaşlar yol ve köprü imha etmekten çok daha öte bir hal almıştır; artık teknolojik unsurları kendi kontrol edemeyen bir ülke savaşta mağlup sayılmaktadır. Savaşacağınız düşman ülkelerin haberleşme sistemlerini çökerttiğinizde savaşa 1-0 önde başlarsınız. Teknolojik saldırılar yüksek teknolojiye hakim olan ülkeler için uygulanması zor bir taktik değildir. Günümüzde en az maliyetli ama en çok zarar veren saldırıların başında gelir. Gerçi birçok gelişmiş ülkenin askeri harcamalarında bütçenin bir bölümü teknolojik araştırmalara ayrılır. Top, tank ve tüfekle girilemeyecek yerlere saldırılar için bu teknolojik araştırmalar şarttır. Ayrıca istihbarat toplamak için de bilişim teknolojilerinde söz sahibi bir konumda olmak gerekmektedir.
Teknoloji üsleri ile organize sanayi bölgeleri arasında birkaç yönden benzerlik bulunmaktadır. Vergi indirimleri, teşvikler, sübvansiyonlar, yakıt, su ve elektrik giderlerinin düşük tutulması gibi. Ancak bahsettiğimiz teknoloji üsleri için yapılacak yatırım, alınacak önlem paketleri ve bürokratik sistem içerisinde gidilecek yeniden yapılanma daha farklı olacaktır.
Türk hükümetinin derhal uzman bir grup tarafından belirlenecek stratejik bir bölgeye teknoloji üssü kurması gerekiyor. Böyle bir yatırımın bölgeye sağlayacağı istihdam imkanının yanı sıra ülkemize katacağı prestij de rakamlar ile ifade edilemeyecek kadar yüksek düzeyde olacaktır. Bu teknoloji üssünün özellikle Güney Doğu bölgemize yapılacak olması ileri düzey bir stratejik hamle olarak da değerlendirilebilir. Bilişim sektörünün aşırı şekilde batı bölgelerinde yapılanması, gelir dağılımı ve istihdam alanları açısından ulusal ekonomide bir dengesizlik oluşturmaktadır. Doğu bölgemizde yapılacak başta teknolojik sektörlerde olmak üzere her türlü yatırım iç göçü de azaltacak, bölgede yaşayan insanlar için umut kapısı olacaktır. Ayrıca kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlardan ilk yıllarda vergi alınmaması ve sonraki yıllarda yüksek oranda vergi indirimi sağlanması sayesinde şirketler bu avantajı lehlerine olacak şekilde kullanmak isteyeceklerdir. Yabancı şirketlerin de işin içine dahil olmak isteyecekleri bu yapılanma bölgeye sadece ekonomik güç kazandırmayacak; toplumsal huzuru da iyileştirecektir. Ülkemizde yetişen deha beyinleri de yurtdışına kaçırmadan, ülke menfaatleri için çalışmalarını sağlayarak onlardan faydalanabiliriz.
Önemli olan böyle bir fikri ortaya atmak, peşinden gitmek ve planı hayata geçirmek. Bunun için de dürüst ve cesur yöneticilerin devreye girmesi gerekiyor. Sayılarının fazla olmadığını biliyoruz, ama sonuca ulaşmak için çoğu zaman nicelik değil, nitelik önemlidir.
Etiketler: Apple » Cisco » Erkut Altındağ » HP » Intel » Maxtor » Silikon VadisiİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları