logo

“Teknolojik Tehdit – I”

Erkut Altındağ

Erkut Altındağ
erkutaltindag@gmail.com
“Teknolojik Tehdit – I”

Günlük hayatınızda, evinizde ve işyerinizde kullandığınız tüm cihaz ve araçların hayatınızı kolaylaştırdığını zannediyor olabilirsiniz. İcatların insanoğlunun iyiliği için yapıldığını, bu amaçla kullanılacağını mı düşünüyorsunuz? Sizin bu kadar masum düşünmenize yol açacak anılarınız neler? Enerji sektöründe kullandığımız masum nükleer güç ile Japonya’nın yarısının yok olduğunu hatırlamıyorsunuz galiba? Ya da Çernobil’de meydana gelen kaza aklınızdan çıkmış olmalı.

Geçtiğimiz haftalarda bir haber de Rusya’dan geldi. Sadece insanları yok eden, diğer nesnelere zarar vermeyen bir bomba geliştirildiği duyuruldu. Diğer bir deyişle yeni teknoloji ile geliştirilen bu silah diğer teknik aletlere bir zarar vermiyor. Olan yine insana oluyor.

Matrix filmini anımsayacak olursak orada anlatılan hikayede makinelerin dünyayı ele geçirmesi ve insan vücutlarını enerji kaynağı olarak kullanmaları anlatılıyordu. Makinelere direnen insanlar ise yerin altında yaşamak zorundaydılar. Gösterdikleri direniş çok zayıftı ve umutsuz bir sona doğru ilerliyorlardı, insan ırkının yeryüzünden silinmesi! Teknolojinin bu hızla ilerlemesini de hesaba katarsak böyle bir kurgunun gerçekleşmesi pek de zor değil. Honda’nın ürettiği robot olan Asimo’nun gelişim sürecini ve bu sürecin hızını da gözlemlediğimizde 15-2o yıl içerisinde sosyal hayatımızda yeni arkadaşlar edinmeye başlayacağız. Bu robotların da bize sürekli iyi davranacağı ve arkadaş canlısı olacağı da şüpheli!

Bilgisayarlarınızda artık yapay zeka devreye girecek ve kullanıcıdan bağımsız kararlar almaya başlayacak. Akıllı evlerde zaten kullanılan bu taze teknoloji beraberinde büyük bir teknolojik tehdidi de getiriyor. Kendi başına karar alıp uygulayabilecek bir makineye ne kadar güvenebileceğiz?

Cep telefonları en çok tüketilen elektronik ürünler. Temel fonksiyonu telefon görüşmesi yapmak olan bu cihazların yan fonksiyonları o kadar çoğaldı ki insanlar artık bilgisayar veya fotoğraf makinesi olan telefonları alıyorlar. 3G teknolojisinin de devreye girmesiyle “Uzay Yolu” dizisindeki uzaylı liderleriyle yapılan telekonferans görüşmeleri gerçek oldu. Yani akrabalarımızı bayramlarda ziyaret etmeye gerek kalmadı. Bilgisayar veya cep telefonu varsa artık evinizden onları ziyaret edip görüşmüş oluyorsunuz. Yani bir sosyal hayat katliamı.

Çok uzak yerlere kısa zamanda gitmemizi sağlayan ulaşım araçları ise doğal olmayan ölüm sebeplerinin başında gelmekte. İnsanoğlunun önemli buluşlarından biri olan dikey yapılaşma da deprem bölgeleri için ölüm tuzağı. Fabrikalarda üretilen her kimyasal madde potansiyel bir zehir kaynağı olarak görülüyor. Teknolojinin sağladığı faydaların yanında kimse bu tehlikeleri analiz etmiyor.

Gelecek ayki yazımızda teknolojinin daha korkutucu yönleri size aktarılacak. Teknolojiden korunmak için neler yapmanız gerektiği de vurgulanacak. Öğrenecekleriniz teknolojiden vazgeçmenizi ve olması gereken doğal hayatınıza dönmenizi sağlayacak mı? Bunun cevabı aslında çok basit, artık geriye dönemezsiniz. Tüm bu teknik cihazlar hayatınızın bir parçası oldu. Giderek bağımlı hale geldiğiniz bu tekno-dünyada çok yakında herkes bu dönüşümden geçmiş olacak. En azından henüz bu batağa düşmeyenleri kurtarmamız gerekiyor…

Etiketler: » » » » »
1541 Kez Görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Cep Telefonunuzu Şarj Ederken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

    01 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Cep telefonunuzu şarj ederken telefonunuzdan daha fazla verim alabilmek için bazı konulara dikkat etmelisiniz. Çünkü günümüzde cep telefonları modern yaşamın bir parçası haline geldi. Telefonların doğru bir biçimde şekilde şarj edilmesi cihazın performansını arttırır. Dahası ekonomik ömürlerini de uzatır. Telefonunuzu Şarj Ederken İşte size şarj ederken dikkat etmeniz gereken bazı temel bilgiler Güvenli Bir Yerde Şarj Edin Telefonunuzu şarj ederken ıslak alanlardan ve çevresinde su bulunan yerlerden uzak durun. Özellikle kablonuzda hasa...
  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...