logo

Tereyağı ve Balla Kaymak

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Tereyağı ve Balla Kaymak

Yaşlı adamın eşi evde tereyağı yapıyordu, kocası ise her gün yakınlarındaki bakkala götürüp satıyor, onunla geçiniyorlardı. Bakkal adamın getirdiği tereyağını hiç tartmıyordu. Ancak bir gün acaba dedi, adam gittikten sonra tereyağını tartıya koydu, 900 gram olduğunu görünce çok öfkelendi ve “yarın geldiğinde bunun hesabını sorar bir daha da ondan alışveriş yapmam” dedi.

Ertesi sabah yaşlı adam elinde tereyağı içeriye girdi, bakkal sert bakışlarıyla “bir daha senden tereyağı almayacağım” dedi. Yaşlı adam üzülerek “efendim bir yanlışım mı oldu” diye cevap verdi.

“Bakkal, efendi senin bana verdiğin tereyağını tarttım, tam tamına 900 gram geldi ayıp değil mi bu yaptığın” diye çıkıştı.

Yaşlı adam utanarak başını yere eğdi ve “Efendim bizim terazimiz yok, sizden bir kilo şeker almıştık onu tartı olarak kullanıyoruz” deyince bakkal utancından ne yapacağını şaşırdı.

Şimdi diyeceksiniz bu hikaye nereden çıktı? Aslında kendi sektörümüzde “kıymet verme” konusuna dikkat çekmek istedim. Bizler işimiz gereği günlük mesai saatlerimizin önemli bir bölümünü basın toplantılarında veya benzeri basın davetlerinde geçiriyoruz. Bizi davet eden PR firmaları ve markanın kurumsal iletişiminde çalışan arkadaşlarımızın bazıları bizi daha kapıda karşılıyor, kimisi boynumuza sarılıyor, halimizi hatırımızı soruyor, aç mıyız susamış mıyız yoksa bir kahve mi içeriz diye soruyorlar. Hatta hiç tanımasalar bile yanımıza kadar gelip tanışıp elimizi sıkarak sohbet ediyorlar. Toplantı sonrası kapıya kadar yolcu ederek hatta öperek uğurluyorlar.

Bir de bunun tam tersi durumlar var. Daha kapıdan girerken hiçbir yetkili karşılamıyor. PR tarafında veya kurumsal iletişim tarafında olsun geldiğimizi gören kişi oturduğu yerden bile kalkmadan uzaktan elini kaldırarak selam veriyor. Yanınıza gelip sohbet eden yok. Sonra bir bakıyorsunuz çok tanınan bir gazetenin bir editörü kapıdan giriyor. O da ne !!! Biraz önce yerinden kıpırdamayan selam verirken oturduğu yerden kalkmaya tenezzül bile etmeyen “iletişimci” arkadaşımız hazırol vaziyette o kişinin yanında. Çay-kahve sohbet… Toplantı başlıyor ve bitiyor. Bizlere çıkarken yine kimse “güle güle”, “gene bekleriz” falan demiyor. Veya bazen yanımıza gelerek zoraki ve oldukça soğuk bir “nasılsınız?”. Tüm konuşma taş çatlasa 1 dk. sürüyor.

Uzun sözün kısası biz dostlarımızla sade tereyağını ekmeğe sürer yeriz ama böyle giderse bazı markalar ile ilişkilerimizi “balla kaymak” bile düzeltemeyecek.

Böyledir işte dünya… Kimse unutmasın ki; kime ne ağırlıkta kıymet verirseniz o ağırlıkta kıymet görürsünüz…

Etiketler: » » » »
10691 Kez Görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Cep Telefonunuzu Şarj Ederken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

    01 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Cep telefonunuzu şarj ederken telefonunuzdan daha fazla verim alabilmek için bazı konulara dikkat etmelisiniz. Çünkü günümüzde cep telefonları modern yaşamın bir parçası haline geldi. Telefonların doğru bir biçimde şekilde şarj edilmesi cihazın performansını arttırır. Dahası ekonomik ömürlerini de uzatır. Telefonunuzu Şarj Ederken İşte size şarj ederken dikkat etmeniz gereken bazı temel bilgiler Güvenli Bir Yerde Şarj Edin Telefonunuzu şarj ederken ıslak alanlardan ve çevresinde su bulunan yerlerden uzak durun. Özellikle kablonuzda hasa...
  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...