Son Dakika
Selen Erdurak, Karel Kurumsal İletişim Direktörü Oldu
UPTION, MoneyGram’ın Türkiye’deki İlk Mobil Cüzdan İş Ortağı Oldu
KAGİDER, FEM Sertifikalı Kurumlar İle Kurumsal Üyelerini Bir Araya Getirdi
Elektriğin Bugünü ve Geleceği Electricity Eurasia Fuarı’nda Ele Alınacak
Red Hat Summit Connect İstanbul’da Gerçekleşti
6. Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödüllerini Aldı
Uzun zamandır beklenen, daha önce yapılıp iptal edilen ve neredeyse yılan hikayesine dönen 3. Nesil Mobil Hizmetler İhalesi en sonunda 28 Kasım 2008 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Ankara’da gerçekleştirildi. İhaleye Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş., Vodafone İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. teklif verdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Orhan Öge başkanlığındaki ihale komisyonu tarafından gerçekleştirilen İhalede A tipi lisansı 358 milyon Euro + KDV’ye Türkcell, B tipi lisansı 250 milyon Euro + KDV’ye Vodafone ve C tipi lisansı ise 214 milyon Euro + KDV’ye Avea aldı. İhalenin toplam bedeli KDV dahil 970 milyon Euro olarak gerçekleşti.
3. Nesil hizmetler ihalesi ile lisans alacak işletmecilere 500 Ar-Ge Mühendisi çalıştırma yükümlülüğü getirilmesi de ihalenin dikkat çeken maddeleri arasında yer aldı. Böylece birçok eğitimli genç için çok ciddi bir ekmek kapısı açılmış oldu. İhalenin sonuçlanmasının ardından şimdi herkes birçok konuyu merak ediyor. Özellikle ilk akla gelen sorulardan birisi “3G hizmetlerinin ne zaman sunulacağı”. Bu konuda Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv öncelikle ihalenin Danıştay’a gönderileceğini ve ardından onaylanacağını söyleyerek Turkcell’in Haziran veya Temmuz ayında 3G hizmeti vermeyi planladığını söyledi.
İhale şartnamesine göre lisans sahipleri ihale bedellerini peşin olarak ödemekle yükümlüler. Ayrıca gelecek yıllarda 3G alt yapısı için de milyarlarca YTL yatırım yapmaları gerekecek. İhalede lisans alan şirketler gelecek 20 yılda üretilecek yeni nesil lisansların da işletim hakkına sahip olacaklar.
Burada herkesin aklına Frekans Tipleri Arasında nasıl bir fark olduğuna dair bir soru gelebilir. İhale sonucunda A tipinde 40 MHz, B tipinde 30 Mhz, C tipinde 30Mhz FDD kanalından kullanılabilecek frekanslar tahsis edildi. A tipi lisans, B ve C tipi lisanslarda 3G için kullanılan frekansdan %33 daha geniş bir kapasiteye sahip bulunuyor. Örnek vermek gerekirse A tipi lisansı 4 şeritli bir otoyola, B ve C tipi lisansları da 3 şeritli bir otoyola benzetebiliriz. A tipi lisansdaki 40 Mhz, uzun vadede, 3G servislerinin daha çok aboneye, daha yüksek kapasiteyle ve daha kaliteli bir şekilde ulaştırılması için bir avantaj sağlıyor. Bu özellikle yoğun nüfusun yaşadığı bölgelerde yüksek kalitede hizmete olanak tanıyor.
3G Kullanımı ne gibi yenilikler getirecek?
Dünyada ticari olarak 3G hizmeti sunan 344 operatör var. 140’dan fazla üretici firma bu sistemle çalışabilen 1500’den fazla cihaz sunuyor ve hızla yenileri üretilmeye devam ediliyor.
3G teknolojisi ile sunulan görüntülü görüşme, görüntülü haber, cep telefonunda televizyon / canlı yayın seyredilmesine izin verirken mobil ödeme kartı, daha gelişmiş mobil ofis hizmetleri, hastalıkların uzaktan teşhis edilmesini sağlayacak, hastayı uzaktan izleme ve erken müdahaleye olanak tanıyacak. Sağlık servisleri, mobil eğitim hizmetleri, daha gelişmiş m-devlet hizmetleri, akıllı ev gibi uygulamaların, dünyada 3G abonelerinin sayısını 2008’de yüzde 64 artırması öngörülüyor.
3G teknolojisine geçişle birlikte mobil internette ulaşılacak yüksek hız Türkiye’de de hem bireylerin hem de kurumların her yerde kablosuz internet kullanımının yaygınlaşmasını sağlayacak.
Bunların yanı sıra 3G teknolojisiyle ülkemizde internet doygunluğunun hızla artacak olmasının, sayısal uçurumun gün geçtikçe kapanması, hızlı mobil internet erişimiyle sosyal, ekonomik ve bölgesel farklılıkların giderilmesi gibi ülkemizin gelişiminin devamı açısından çok olumlu etkileri olacaktır.
3G’nin uygulamaya başlamasıyla birlikte uluslararası rekabette Türkiye’nin önü açılacak. Hızlı mobil internet özellikle yazılım alanında yerli firmalara önemli fırsatlar yaratacak, yerli yazılım ve altyapı sektörünü büyütecek, gençlerimize yazılım sektöründe istihdam yaratacak, içerik üreten yerli şirketleri yepyeni pazarlara kavuşturacak.
Yüksek veri hızlarıyla birlikte özellikle sosyo-ekonomik kısıtlamalar nedeniyle hizmete erişimde bazı sıkıntılar yaşanan ülkelerde sağlık ve eğitim hizmetleri ön plana çıkacak. Bugün gelişmiş ülkelerde birçok örneği görülen gelişmiş teletıp uygulamaları, yakın gelecekte ülkemizde de kullanılmaya başlanacak ve buna dönük hizmet yelpazesi 3G ile genişleyecek.
İnternet servislerinin mobil internete yönelmesiyle birlikte reklam temelli servisler gibi yeni iş modelleri gündeme gelecek. Mobil ortam giderek daha cazip bir pazarlama mecrası olacak.
Mobil eğitim olanakları yaygınlaşacak. Uzaktan eğitim uygulamalarıyla eğitimde fırsat eşitliği sağlanacak.
Afet durumlarında acil müdahale ve kontrol sağlanabilecek.
Cep telefonuyla televizyon izlenebileceği gibi devlet ve özel sektör arasında yeni iş modelleri gelişebilecek.
Mobil ticaret kolaylaşacak ve cüzdan taşımaya gerek kalmadan her türlü alışveriş yapma imkanı yaygınlaşacak. Görüntülü görüşme yapılabilecek ve Mobil ofis kavramı yaygınlaşacak. Ofisteki tüm dosyalara yüksek hızlarla cep telefonundan ulaşılabilecek. İnsan kaynakları uygulamaları cep telefonundan da yapılabilecek.
Cep telefonundan istenilen yere yerleştirilen bir kameradaki görüntü anında izlenebilecek ve akıllı ev uygulamaları yaygınlaşacak.
Trafik, güvenlik gibi konularda veriler her yerden mobil olarak merkezlere iletilecek.
Sonuç olarak 3. Nesil Mobil Hizmetler ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun. Umarım ülkemizde kullanım için zaten çok geç kalmış bir teknolojiyi farklı dava ve sorunlarla karşılaşmadan hayata geçirebiliriz. Yazımı George Burns’e ait bir deyiş ile bitiriyorum. “Ülkeyi nasıl yöneteceklerini bilen insanların taksi şöförlüğü ve berberlikle meşgul olmaları ne kötü.”
Sevgiler…
Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net – “Online Sektörel Gazete”
Aykut Altındağ Kimdir?
www.maxionline.net/aykut/aykutaltindag1.htm
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları