logo

Türkiye’de İki Yıl İçinde Veri Tıkanması Yaşanabilir

mh_tuted_tayfun_acarer

BTK Kurul Başkanı Dr. Tayfun Acarer

Her yıl Mayıs ayında Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) kuruluş yıldönümü olan Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü kutlamaları, bu yıl da TÜTED (Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği) ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi. “Telekomünikasyon ve Bilgi & İletişim Teknolojileri: İnovasyonun Sürücüleri” temasıyla gerçekleştirilen etkinlik Turkcell, Türk Telekom, ve Vodafone’un ana sponsorluğunda düzenlendi.

TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dilek Ataman Bağdatlıoğlu, açılış konuşmasında bu yıl ki etkinliğin Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU)’nin 150. yılına denk geldiğine dikkat çekerek birliğin dünya iletişiminde standartları sağlamasındaki önemine vurgu yaptı. Bağdatlıoğlu “Telekomünikasyonun başlangıcı olarak kabul edilen telgrafın icadının ilk yıllarında değişik sistem ve kodlar kullanması nedeniyle ülkelerle telgraf iletişimin yapılamadığı bir dönemde içlerinde Osmanlı İmparatorluğu’nun da bulunduğu 20 ülke tarafından kurulan ITU, ülkeler arasındaki iletişim bariyerlerini ortadan kaldırmıştır. Telekomünikasyon sektörünün bugünlere gelmesinin önünü açan bu birlik sektöre önemli katkılarda bulunmaya da devam etmektedir. Bu yılki etkinliği farklı kılan bir diğer konu ise sektöre yön veren çalışmalara yıllardır liderlik eden ve sektörün gelişimi için her türlü çalışmaya destek veren BTK Başkanı Sayın Dr. Tayfun Acarer’in görev süresinin bu yıl sona eriyor olması. Sektöre hizmetlerinden ve desteklerinden dolayı kendisine şükranlarımı sunuyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Etkinliğe katılan ICANN Politikalardan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Bölge Ofisi Genel Müdürü David Olive “Bu yıl ICANN İstanbul bölgesel ofisinin kuruluşunun da ikinci yılı. Bölge ofisinin İstanbul’da kurulması ile ilgili Tayfun Acarer’in de destekleri oldu. Birbirimize kardeşim diye hitap ettiğimiz Tayfun Acarer’e Türkiye’deki telekomünikasyon sektörünün gelişimine yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Etkinlikte sektöre yönelik dünya ve Türkiye’den bazı güncel veriler paylaşan BTK Kurul Başkanı Dr. Tayfun Acarer “Dünyada son 10 yılda sabit abone sayısı %19’dan 15,8’e düşerken, mobil abone sayısı %33,9’san %95,5’e çıktı. Sabit geniş bant oranı ise %3,4’ten %9,8’e yükseldi. Mobil geniş bant oranı %4 iken bugün %32’ye, internete bağlı hane sayısı %18,4’ten %43,6’ya, internet kullanıcı oranı da %15,8’den %40,4’e çıktı. Dünyadaki bu eğilimlerin sektör tarafından yakından takip edilerek yatırım ve hizmetlerin bu doğrultuda geliştirilmesini önemli görüyorum” dedi.

Türkiye’de ICT sektörünün genel ekonomik büyümenin üzerinde bir büyüme kaydettiğini de vurgulayan Acarer “Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD)’nin verilerine göre ülkemizde 2014 yılı bilişim sektörü büyümesi %12,1 olarak gerçekleşti” dedi. Türkiye’de dünyaya örnek teşkil edecek çalışmaların hayata geçirildiğini belirten Acarer “Bunlardan ilki telefon kayıt sistemi. 8-9 sene öncesine kadar insanlar ellerinde cep telefonu ile dolaşamazlardı. Telefon kayıt sistemi ile bu sorunları çözdük. Numara taşıma sistemi de dünyada bir örnek. Dünyada abone sayısından fazla numara taşıması yapan tek ülkeyiz” dedi.

“Böyle Giderse İki Yıla Türkiye’de Veri Tıkanması Yaşanabilir”

Türkiye’deki genişbant gelişimine de dikkat çeken Acarer “Şu an Avrupa’daki bant genişliği 720 MHz bunu 1200 ‘ye çıkarmayı hedefliyorlar. Artış trendi geniş bantta çok fazla. Her yıl %100’ün üzerinde bir artış yaşanıyor. Geçen yıl %108’lik bir artış yaşandı. Avrupa Birliği gerekli bant genişliğini şimdiden tedarik etmeye çalışıyor. Türkiye’de şu an karasal yayıncılıkta kullanılan 470-790 MHz arası bant ile ilgili çok ciddi endişelerim var. Özellikle 694-790 bandının mutlaka yakın bir süreçte geniş banda tahsis edilmesi gerekiyor. Önümüzdeki süreçte biz regülasyon kurumlarının en önemli konularından biri bu bant genişliğini temin etmek olacak. Veri artışı bu hızda devam ederse Türkiye’de 1-2 yıl içerisinde altyapı yetersizliği yaşanabilir. 2013 sonunda dünyada 2 milyar TB olan dijital içerik büyüklüğü bu yıl sonunda 8 milyar TB’ye, 2020’de ise 50 milyar TB’ye ulaşacak. Dijital içerik her yıl iki kat artıyor. Bulut çözümünün de artık bir ihtiyaç olarak öne çıktığını söyleyebilirim. Diğer yandan bu verilerin güvenliği de ayrı bir konu olarak ortaya çıkıyor” dedi. Konuşmasında inovasyonun önemine de değinen Acarer “Bilgi ve iletişim sektöründe başarının yolu inovasyondan geçiyor. Avrupa Birliği’nde sabit ve mobil operatörlerin karları önümüzdeki 5 yıl içerisinde tam 60 milyar Euro azalacak. Bu işletmeler içerik ve katma değeri yüksek hizmetlere yatırım yaptıkları takdirde bunu kara çevirebilirler. 1 ton demirin bedeli ile iPhone 6 alamazsınız. Yine ilginç bir istatistik daha var. Deniliyor ki 15 sene sonra bizim çocuklarımızın %45’i bugün mevcut olmayan, ortaya çıkacak yeni işlerde çalışacak” dedi.

Her yıl Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından bağlı tüm ülkelerde belirlenen ortak tema çerçevesinde dünyanın dört bir yanında iletişim ve telekomünikasyon sektörlerinde gelecek vizyonunun masaya yatırıldığı etkinliğin Türkiye ayağında, sektörün tüm paydaşlarını temsilen üst düzey panelistlerin yer aldığı bir de panel düzenlendi.

BTK Kurul Üyesi Celalettin Dinçer’in moderatörlüğünü üstlendiği “İnovasyonun Sürücüleri” başlıklı panelde Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım, Turkcell Superonline Hukuk ve Regülasyon Stratejileri Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem Ayözger, Türk Telekom Regülasyon Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ramazan Demir, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, inovasyon teknolojileri konusunda söz aldı.

Etiketler: » » » » » »
Share
2389 Kez Görüntülendi.