Son Dakika
Urartu kültüründe yüzyıllar boyunca toplumsal statüyü belirleyen en önemli unsurların başında gelen, beğenilme, gösteriş gibi insani duyguları yansıtan takı ve kemerleri kapsayan Rezan Has Müzesi Urartu Takı Koleksiyonu, 5 Kasım 2014 tarihinde Kadir Has Üniversitesi Rezan Has Müzesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ve Merrill Lynch Bank Yatırım A.Ş. Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Kelezoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen açılış kokteyliyle sanatseverler ile buluştu. Sergi, 31 Temmuz 2015 tarihine kadar açık kalacak.
Bank of America Merrill Lynch’in küresel ölçekli Sanatı Koruma Projesi kapsamında destek verdiği Rezan Has Müzesi Urartu Takı Koleksiyonunun restorasyon ve konservasyon projesi ile yaklaşık 1.100 eserin onarım ve bakımı gerçekleştirildi.
Doğu Anadolu’ya özgü bir uygarlık olan Urartu Krallığı’na ait takıların yer aldığı sergide; M.Ö. 8. ve 7. yüzyıl’a ait iğneler, yüzükler, küpeler, bilezikler, fibulalar, kemer parçaları, adak levhaları, pazıbentler, boyunluklar, kolyeler, saç spiralleri, pektoral ve bütün bunların yanı sıra, 74 adet kemer bulunuyor.
Rezan Has Müzesi Koleksiyonu’ndan Urartu Takıları
Türkiye’nin en kapsamlı Urartu dönemi koleksiyonlarından biri olan Rezan Has Müzesi koleksiyonu yaklaşık 1.100 eserden oluşuyor. Anadolu’ya ait bir uygarlık olan Urartu Krallığı, topraklarındaki zengin maden yatakları sayesinde tunç, altın, gümüş ve demiri üstün bir sanatsallıkta işlemiş; kemer, kolye, bilezik, pazıbent=kolçak, boyunluk, pektoral, iğne, fibula, yüzük gibi objeleri hem takı olarak kullanmış hem de dinsel öğeler yüklemişler.
Koleksiyonda bulunan kemerler üzerinde kullanılan bazı figürlü, geometrik ve bitkisel bezemeler, Urartu sanatı açısından yeni unsurlar sergilemekte. Bu da Urartulu ustaların zengin düşünce yapısını yansıtmakta ve özellikle ikonografik açıdan, çağdaşı uygarlıklarla mukayese edilmez derecede üstün olduklarını göstermekte. Bezemeli kemerler, Urartu resim sanatının zengin sahnelerini, döneminin estetik değerlerini, sosyal yaşamı, sınıf farklarını ve kemerlerin dini işlevini yansıtması açısından önemli veriler içeriyor. Urartuların kurdukları başarılı sistem, devletin yaklaşık 250 yıl ayakta kalmasını sağlamıştır. Bu süre içerisinde devlet kademelerinde çalışan görevlilerin statülerini belirlemede ne tür sembollerin kullanıldığını kesin olarak bilinmemekte. Ancak kemerlerin bu anlamda giysi ve diğer takılarla birlikte önemli bir role sahip olduğu düşünülmektedir. Urartu toplumu tarafından yaygın bir şekilde kullanılan metal kemerler üzerlerindeki dinsel içerikli konular, muhtemelen kemeri taşıyan kişileri kötülüklere karşı koruması, cesaret ve güç vermesi inancıyla işlenmiş.
Sergi, Yılbaşı, dini ve resmi bayramların ilk günü hariç 09:00-18:00 saatleri arasında açık olacak.
Adres: Kadir Has Üniversitesi Cibali – İstanbul
Etiketler: Koleksiyon » Takı » UrartuBENZER HABERLER