logo

UYAP Entegrasyonu Protokolü İmzalandı

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erol, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan

UYAP Entegrasyonu Protokolü İmzalandı

Adalet Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu arasında UYAP Entegrasyonu Protokolü imzalandı.

UYAP sistemine bağlı adli makamlardan BTK tarafına gelen talepler ile ilgili karşılaşılan problemleri çözmek amacıyla Adalet Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu arasındaki protokol BTK Merkez Bina’da BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erol, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Servet Gül ve Başkan Yardımcısı Eyüp Yıldız tarafından imzalandı.

BTK Başkanı Sayan: “Adalet Gecikmez, Tez Verilmeli…”

Adaletin, bir toplumu toplum yapan temel unsurlardan biri olduğunu vurgulayan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, protokol ile ilgili olarak “Her alanda ve herkes için adaletin tesis edilmesi, en iyi ve en sağlıklı şekilde yürütülmesi elzemdir. Bu bağlamda hem kurumlara hem de şahıslara önemli görevler düşmektedir. Bugün burada gerçekleştireceğimiz protokol, adaletin doğası gereği, daha hızlı yerini bulmasını sağlama noktasında bir adımdır. Şairin dediği gibi ‘adalet gecikmez, tez verilmeli…’ Bu düstur kavlince, iletişim teknolojilerinin imkânlarını, hukukun hizmetinde kullanmak üzere çalışmalar yapmak önemlidir. Birçok hizmetin, başta E-devlet olmak üzere bu yolda kilometre taşı olduğunu ve vatandaşın devletle işlerini kolaylaştırdığını biliyorsunuz. Bu durum, hem devlet hem de vatandaş açısından birçok çıktıyı da beraberinde getirmektedir. Vatandaşın alacağı hizmet kadar, kendisi ile ilgili birçok noktanın da devlet nezdinde kontrolünü ele alması söz konusudur.

Bu bağlamda önemli olduğuna inandığımız birkaç hususu burada ifade etmek istiyorum.

– Geçtiğimiz günlerde operatörler vasıtası ile birçok vatandaşımıza ulaşarak üzerlerinde var olan telefon hatlarının teyidini yapmalarını istedik. Tekrar söylüyorum: Bütün vatandaşlarımız E-devlet kanalıyla üzerlerine kayıtlı telefon hatlarını kontrol etmeliler. Kendilerine ait olmayan bir hat üzerlerinde görünüyorsa bunu ilgililerle vakit geçirmeden paylaşmaları gerekiyor. Sorgulama sonucunda kendilerine ait olmayan hat veya hatları tespit etmeleri durumunda ilgili işletmeci ile irtibata geçerek mutlaka iptal ettirmeleri gerekir.

– İkinci husus, vatandaşlarımız hat aboneliklerini mutlaka işletmelerin yetkili abonelik bayilerinde yaptırmaları, sözleşmelerinin bir kopyalarını almaları, bayiye verdikleri kimlik fotokopilerinin üzerini kaşeletmeleri önemlidir.

– Bir diğer husus, üzerlerine kayıtlı İnternet hattını güvenmedikleri kimselere kullandırmamaları ya da bir kayıt-şifre işlemi ile yapmaları gerekmektedir. Açıkçası, hatları üzerinden yapılan gayr-i kanuni işlemler, hat sahibi için bir sıkıntı kaynağıdır.

UYAP Entegrasyonu Bir İhtiyaç Haline Geldi

UYAP sistemine bağlı adli makamlardan iletişimin tespiti kapsamında hazırlanıp imzalanmak sureti ile postaya verilen evraklar postada kaybolma, yanlış yere teslim, CD zedelemesi nedeniyle okunmama ve postada gecikme gibi sorunlara sebep olmakta, bu süreçte yeniden yazışma yapılmak zorunda kalındığından gereksiz işlem ve zaman kaybı oluşmaktaydı. Bu nedenle, UYAP entegrasyonu amacıyla Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile BTK Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ve Hukuk Dairesi koordinesinde toplantılar yapılıp mutabakata varıldı.

UYAP Entegrasyonu İle Gelen Yenilikler

UYAP entegrasyonu neticesinde evrakların postada gecikmesi söz konusu olmayacağı gibi postaya teslim edilen evrak ve ekindeki CD’lerin kaybolma, yanlış teslim ve kırılması gibi risklerin ortadan kalkacak, evrakın 3’üncü bir kişi olan postacıya teslim edilmemesi suretiyle hâlihazırdaki muhtemel güvenlik zafiyeti de engellenmiş olacaktır. Talebin içeriğine göre (FETÖ/PDY terör örgütü kapsamında yapılan soruşturmalar, adam kaçırma, hürriyeti tahdit, yakın ölüm tehlikesi, kayıp, terör faaliyetleri ve toplumda infial oluşturacak hadiseler vb.) acil kodlu olan işlemlerin de en kısa sürede sonuçlanması sağlanacaktır. Evraklarımızın % 20-30’luk kısmını oluşturan “imzasız evrak” nedeniyle iade ve tekit üzerine tekrar kayıt gönderme gibi gereksiz yazışmalar olmayacaktır. UYAP ekranından verilerin girişi yapılacağından Kurum personelimizin iş yükü azalacak, çoklu tanımlamalarda zaman ve iş gücü kaybının önüne geçilmiş olacaktır. Veri girişi adli makamlarca yapıldığından yanlış ve gereksiz yazışmalar da ortadan kalkacaktır.

Protokol Çok Önemli ve Büyük Bir İhtiyacı Karşılayacak

Adli soruşturma ve kovuşturmalarda, bilhassa FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında HTS ve IP taleplerinin çok fazla artması ve çoğu evrakın acil olarak istenmesi neticesinde bu süreçlerin daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde sonuçlandırılması amacıyla UYAP entegrasyonunun hayata geçirilmesi gerek adli merciiler gerekse de kurumumuz bakımından çok önemli ve büyük bir ihtiyacı karşılayacak olup ayrıca entegrasyon neticesinde veri güvenliğinde risklerin sıfıra indirilebilmesi için uygulamayla birlikte yeni geliştirmeler ve düzenlemeler yapılması da zamanla mümkün olacaktır.

Etiketler: » » »
Share
3104 Kez Görüntülendi.