Son Dakika
BJK SuperApp’in Lansmanı Gerçekleşti
Turkcell Mobil Uygulamasını Yeniledi
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı
Yandex Reklam Tercihleri Araştırması’nın Sonuçları Belli Oldu
Özel Sanal Gerçeklik Müzesi Müzeverse Kapılarını Ziyaretçilere Açtı
Gastromasa Gastronomi Konferansı İstanbul’da Gerçekleşti
Nasa uzun bir bekleyişin ardından eski faal yapısına tekrar kavuşuyor! 2 sene önce yaşanan Columbia felaketinden sonra Nasa, insanlı uçuşlarına ara verdiğini açıklamıştı. Uluslar arası Uzay İstasyonu (ISS) dışında hiçbir uzay yolculuğuna insan göndermeyen Nasa için bekleyiş sona erdi. Artık evrenin sınırlarını keşfetme ve insanoğlunun merak duygusunu gidermeye çalışma gibi rutin işlerine geri dönüyor.
Nasa’nın uçuşlarını iptal ettiren bu korkunun kaynağı sadece Columbia faciası mı? Tabi ki hayır! Son birkaç seneden beri Amerikan medyası, Nasa’nın kullandığı mekiklerin eskidiğini, dış fayans kaplamalarının artık son günlerini yaşadığını belirtiyor ve mekiklerin uçuşa yasaklanmasını veya bakımdan geçirilmesini istiyordu. Medya, aynı zamanda, kullanılan ateşleme teknolojisinin ve yakıt tanklarının, mekiğin içinde yolculuk edecek astronotlar için çok tehlikeli olduğunu, daha atmosferi çıkamadan bir aksilik yaşanmasının büyük bir ihtimal dahilinde olduğu ve önlem alınması gerektiği yönünde baskı yapıyordu. Nasa ise bu görüşlere katılmadığını belli edercesine uçuşlarını bir bir sıralıyordu. Ta ki Columbia faciasına kadar.
2003’teki Columbia faciasından sonra Nasa, kurum olarak uydu yapımı ve gezegenlere gönderilecek robotlar için çalışmalara hız verdi. Hatta bu konuda bir çok yeni buluşa da imza attı. Bunlardan belki de en önemlisi, Güneş’ten gelen fotonları üzerinde toplayıp enerjiye dönüştüren bir yelkenli gemi! İlk olarak Cosmos 1 uydusuna monte edilen bu yelkenler, gelecekte düşünülen 80 metrelik yelkenlerin ilk örneklerinden. 8 adet yelkeninin her birinin boyu yaklaşık 15 metreydi.
4 milyon dolarlık Cosmos 1 uzay yelkenlisinin başarısızlığı, Nasa’yı büyük bir hayal kırıklığına uğrattı. Cosmos 1, bir Rus denizatlısından fırlatıldıktan 83 saniye sonra, Dünya yörüngesinde izleyeceği rotaya girmeden hemen önce okyanusa çakıldı.
Nasa, 2010 yılına kadar elindeki mekikleri emekli etmeyi planlıyor. Geliştirilecek yeni mekiklerle Ay’a ve Mars’a insanlı yolculuk yapmayı planlayan Nasa, daha hızlı ve daha az enerji tüketen, daha doğrusu alternatif enerji kaynakları kullanan gemiler tasarlamaya başladı. Güneş yelkenlisi bunlardan biriydi. Cosmos’un yere çakılması Nasa’nın umutlarını kırar mı bilemeyiz ama şimdiden Mars için insanlı yolculuk hazırlıkları başlamış durumda. Nasa Mars’a gidecek astronotların yiyecek sıkıntısı çekmemeleri için özel ürettiği yemekleri geliştirmeye çalışıyor. Mars’ta kalacakları yer ise, Amerika’nın uygun çöllerinde (Mars yüzeyine benzediği için çöller kullanılıyor) üsler kurdu bile. İlk Türk astronotun 2015’de uzaya çıkacağı haberleri kulağınıza gelmiştir. Bakalım astronotumuz Mars’a giderek oraya yerleşecek ekibin bir üyesi olabilecek mi?
13 Temmuz’da Discovery mekiği yeni mürettebatı ile tekrar yolculuğa çıkacak. Tüm bu çalışmalar evrenle ilgili sırlara vakıf olmak amacıyla yapılıyor. İnsanoğlunu bugünkü teknolojik seviyesine getiren merak ve keşfetme duygusu, bize önümüzdeki yıllarda hangi yeni buluşları veya keşifleri gösterecek? Steven Spielberg’in yönetmenliğini yaptığı ve Tom Cruise’un başrolde oynadığı “Dünyalar Savaşı” filmini mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum. Filmi izledikten sonra Nasa’nın bu kadar çalışmayı ne için yaptığı konusunda daha geniş bir perspektif kazanmış olacaksınız.
Etiketler: Cosmos 1 » Discovery » Erkut Altındağ » ISS » NASAİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları