Son Dakika
Yaz döneminde, özellikle de küresel piyasaların gelecek kaygısı yaşadığı kritik bir süreç içerisinde yeni yılla ilgili böyle bir tahminde bulunmak için erken olduğunu düşününler olabilir. Google firması inanılmaz hızlı bir şekilde kabuk değiştirmeye başladı. Buna benzer bir değişimi daha önce Microsoft, Apple ve HP gibi firmalarda da görmüştük. Adı geçen tüm bu firmalar benzeri değişim dönemlerini takiben çok parlak yıllar yaşadılar, halen de marka değerleri milyarlarca dolar ile ifade ediliyor. İşte aynı umut veren ışıkları şu anda Google’a baktığınızda görebilirsiniz. Google son dönemde sadece rakiplerine meydan okumakla kalmıyor, kendisini bile riske atabilecek yeni teknolojilere yatırım yaparak vizyoner bir karakteri olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Bir arama motoru olarak doğan şirket, şu anda geleceğe yön verebilecek teknolojilerin fikir babası ve üretici olarak tanınma gayretinde.
İlk olarak bir dedikodu olarak başlayan, sonrasında ise prototipleriyle ilgili videoların internet sitelerinde izlenme rekorları kırdığı bir cihaz olan Google Gözlükleri gelecek sene itibariyle 1.500 dolarlık fiyat etiketi ile raflarda yerini alacak. Vergiler ve kar payı eklendiğinde ülkemizde Google Gözlüklerinin en az 3.500 liradan satılması bekleniyor. Bu gözlükler video kaydı yapabildiği için gelişmiş kablosuz bağlantı özellikleri sayesinde gözlük camı üzerine bazı bilgileri yansıtıyor. Örneğin gelen mailler, hava sıcaklığı, trafik durumu bilgisi gibi…
Google bununla da yetinmemiş olacak ki agresif ürün geliştirme politikasını geliştirdiği tablet bilgisayar ile güçlendiriyor. 7 inç ekrana sahip olan Nexus Tablet, çizilmeye dayanıklı HD ekranı, video izlerken 10 saate varan pil ömrü, dört çekirdekli Tegra 3 işlemcisi ve GPS özelliği ile Temmuz ayı itibariyle 199 dolara piyasada satışa sunulacak. Ülkemize gelişi ise Eylül ayının başını bulabilir. Cihazın üretimini Tayland’lı ASUS markasının üstlendiğini de dip not olarak belirtmekte fayda olacaktır. Son olarak da Nexus Q adı verilen yeni nesil medya oynatıcısını da duyuran Google, rakiplerine ciddi bir gözdağı vermiş oldu. Böylece küresel bir yazılım şirketinin bir anda nasıl donanım işinde üst sıralara tırmanabileceğinin de vaka çalışmasını Google gerçekleştirmiş oluyor.
Gelelim asıl konuya… Üretilen her cihaz bize yeni bir teknolojik imkân sunuyor. Öyle gözüküyor ki artık gittiğimiz her yerde internete bağlı olacağız, gözlüklerimiz ile mail kontrolü yapıp sosyal medya sitelerine resim ve video yükleyeceğiz. Sürekli yeni teknolojik cihazlara sahip olma ihtiyacı, hayatımızı kolaylaştırmak için olduğu gibi bu cihazları birer eğlence unsuru olarak kullanma niyeti de taşıyor. Peki, özellikle son 10 yılda ortaya çıkan bu günlük ihtiyaçların ne kadarı gerekli? Örneğin Angry Birds oynamak için aldığımız bir tablet bilgisayarın, yurtdışında üretildiğini de hesaba katarak bize maliyetini hesapladığımızda bir denge sorunu ile karşılaşıyoruz. Elde ettiğimiz gelirden çok daha fazlasını harcamaya meyilli olduğumuz gibi, henüz geleceğimizi garanti altına almadan marjinal alışveriş tercihlerinde bulunabiliyoruz.
Piyasada 1.500-2.000 lira aralığında satılan cep telefonları eskiden iş dünyasının duayenlerine hitap ederken, günümüzde henüz liseye giden gençlerin ellerinden düşürmedikleri birer oyuncak haline geldiler. Ne oldu da gelir seviyemiz bu kadar arttı? Türkiye’de iPhone satış rekoru kırılıyor. Böylesine yüksek fiyata satılan bir cihazı alan kesime baktığımızda sadece üst gelir düzeyindekiler olmadığını görüyoruz. Yani asgari ücretle çalışan insanlar bile gidip taksitle maaşlarının neredeyse üç katı olan bir cihazın maliyetine katlanabiliyorlar. Eğer tükettiğimiz kadar katma değer üretebiliyorsak, üretime katkı sağlayabiliyorsak bu sorun olmaktan çıkacaktır; bizi bekleyen en büyük problem şu anda ülke olarak yaşadığımız büyüme döneminin tüketime ve ithalata bağlı büyüme olduğu gerçeğini unutmamalıyız. Asıl yapılması gereken yatırıma ve ihracata dayalı büyüme yollarının kullanılması ve ülke ekonomisini gerçek anlamda ayakta tutabilecek finansal yapının oluşturulmasıdır. Bir ülkenin kalkınması ve zenginliği, gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesine ve o ülkede yaşayan insanların “halden” anlamasına bağlıdır. Eğer yaşadığımız ülkede bazı insanlar Apple veya Android uygulamalarını ucuza yüklemeye çalışırken, diğer bir kesim ise akşam eve götürmesi gereken ekmeği bulmakta zorlanıyorsa, o ülkede hiçbir şekilde büyümeden, kalkınmadan, refahtan ve mutluluktan söz etmek mümkün değildir…
Yrd. Doç. Dr. Erkut Altındağ
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Beykent Üniversitesi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları