logo

Yunus Emre Enstitüsü Yaz Okulları Sona Erdi

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın dört bir yanından gençleri düzenlediği yaz okulu programlarında bir araya getirdi. Bu yıl 10. defa düzenlenen “Türkçe Yaz Okulu”nun yanı sıra Arkeoloji, Edebiyat, Bilim ve Türk Sineması alanlarında da yaz okulları düzenleyen Enstitü, bu okullarda tüm dünyadan gençleri Türkiye’de buluşturdu.

8 Temmuz’da başlayan ve yaklaşık bir ay süren “Türkçe Yaz Okulu” ile birlikte toplamda 60’tan fazla ülkeden 200’e yakın katılımcı “Türk Sineması”, “Türk Edebiyatı” ve “Dünya Kültür Mirasında Türkiye: Arkeoloji” ve “Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) – Bilim” Yaz Okulları ile 22 Temmuz- 2 Ağustos 2019 tarihleri arasında Türkiye kültürünü derinlemesine tanıma fırsatı yakaladı. Yunus Emre Enstitüsü’nün beş ayrı kategoride gerçekleşen yaz okulları 2 Ağustos 2019 akşamı Küçüksu Kasrı’nda gerçekleşen kapanış töreniyle son buldu.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş

Prof. Dr. Şeref Ateş: “İnsanlık ancak sevgi ile devam edebilir”

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş “Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki dostluğun ve kültürel bağların pekişmesi amacıyla 10 yıl önce kurulan enstitümüz; Türk insanını, kültürünü, edebiyatını ve yaşam tarzını dünya ile buluşturmak için her yıl binlerce faaliyet yürütüyor. Hiç şüphesiz bunların en önemlisi de gençlerle yaptığımız yaz okullarıdır. Enstitümüzün kuruluşundan bu yana geçen on yıl zarfında sadece Türkçe Yaz Okulu düzenliyorduk. Geçtiğimiz yıl buna Türk Sineması Yaz Okulunu dahil ettik. Bugün ise edebiyat, arkeoloji ve bilim yaz okullarını da ekleyerek 5 farklı kategorideki yaz okulu ile 60 ülkeden 200 genci ülkemizde ağırladık ve onları kültürümüz ile buluşturduk” dedi. Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım, işin kolayın tutalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz” sözünü hatırlatan Ateş “işte bu Anadolumuzun ve insanımızın temel özelliğidir. İnsanlık ancak sevgi ile devam edebilir. Onun için de dünyaya ulaştırabileceğimiz temel değerimiz, insanı sevmek yaratılmışı sevmektir. Çünkü yaratılmışı yaratandan ötürü severiz ve bunu dünyada barışın hakim kılınabilmesi için güçten arındırılmış bir biçimde yaparız. Bu kapsamda enstitü olarak coğrafyamızın bu insani değerini dünyaya en etkili biçimde anlatabildiğimiz yaz okullarımızı daha nice on senelerde yapmak istiyoruz” dedi. Yaz okulları için ülkemize gelen gençlerden bir ricası olduğunu da sözlerine ekleyen Ateş, gençlerden buradan ayrıldıktan sonra Türkiye’yi unutmamalarını ve gittikleri her yerde Türkiye’yi kalplerinde taşımanın yanında ülkemizle somut ilişkiler içerisinde olmalarını istedi.

Açılış konuşmasının ardından, 5 farklı kategoride düzenlenen yaz okulları kapsamında katılımcılar #RotamTürkiye etiketiyle sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar doğrultusunda Türkiye tatili ile ödüllendirildiler.

10. Türkçe Yaz Okulu Ankara’da gerçekleşti

Yunus Emre Enstitüsü’nün onuncu kuruluş yılında onuncu kez düzenlenen Türkçe Yaz Okulu ile tüm dünyadan gençler Ankara’da bir araya geldi. Türkiye meraklısı, 18-35 yaş aralığında, B1 ve üzeri seviyede Türkçe öğrenmiş ve henüz Türkiye’yi görme fırsatı bulamamış gençlerin misafir edildiği Yaz Okulu kapsamında öğrenciler, Türkçe derslerinin yanı sıra yemek, halk oyunları, fotoğraf, tiyatro, okçuluk, müzik, kaligrafi ve resim gibi birbirinden farklı atölye çalışmalarına katılarak kültürümüzü daha yakından tanıma şansına erişti.

Türk Edebiyatı Yaz Okulu dünya gençlerini edebiyatımızın en önemli yazarlarıyla buluşturdu

Bu yıl ilk defa gerçekleştirilen Türk Edebiyatı Yaz Okulu, 25 ülkeden 25 katılımcıyı İstanbul’da ağırladı. Program kapsamında öğrenciler Türk edebiyatını yakından tanınması amacıyla özel mekânlarda edebiyat dünyasının önemli isimleri ile bir araya gelerek edebiyatımızın farklı yönlerini birinci ağızdan öğrenme fırsatını yakaladı. On iki gün süren yaz okulunda dünya gençleri Mario Levi, Ahmet Ümit ve İskender Pala gibi alanlarında uzman edebiyatçılarla söyleşi gerçekleştirdi.

Arkeoloji Yaz Okulu ile Türkiye’nin kültürel mirası dünya gençlerine tanıtıldı

Türkiye’nin kültürel mirasının daha yakından tanıtılması amacıyla bu yıl ilk defa düzenlenen Dünya Kültür Mirasında Türkiye: Arkeoloji Yaz Okulu ile kültürel mirasa ve arkeolojiye meraklı üniversite öğrencileri Türkiye’de buluştu.

Program kapsamında Troya, Efes, Göbeklitepe, Boğazköy-Hattuşa Ören Yerleri; Troya Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Zeugma, Şanlıurfa, Çorum ve Boğazköy Müzeleri gezileri; İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Kütüphanesi ziyaretleri ile ülkemizin kültürel mirasını dünyaya açma yönünde önemli bir adım atıldı.

22 ülkeden 22 genç sinemacı Türk Sineması Yaz Okulu’nda buluştu

Türkiye’nin sinema birikimini dünya ile paylaşmak ve Türk sinemasını daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlenen Türk Sineması Yaz Okulu kapsamında öğrenciler, aralarında Hülya Koçyiğit’in de olduğu çeşitli oyuncu, yönetmen ve eleştirmenlerle bir araya geldi. Öğrenciler ayrıca program dahilinde meşhur ve önemli film mekânları, film platoları, film yapım firmaları, dizi/film çekim alanları, sinemalar, sinema bölümleri, sinema müzeleri gibi yerleri de gezme fırsatı buldu.

TABİP Bilim Yaz Akademisi ile Türkiye’nin havacılık ve uzay endüstrisi tanıtıldı

Yunus Emre Enstitüsü’nün T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürüttüğü Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamındaki TABİP Yaz Akademisi öğrencileri Türkiye’de havacılık ve uzay endüstrisi ile ilgili yoğun bir programda eğitim gördü.

Program kapsamında öğrenciler ODTÜ, İTÜ, Erciyes Üniversitesi gibi okulların ilgili bölümlerinde teorik ve uygulamalı eğitimler alıp model helikopter, drone ve model uçak uçurdular.

www.yee.org.tr

Etiketler: » »
Share
2941 Kez Görüntülendi.